JAPON BALIĞI

JAPON BALIĞI




Kolay bakılmaları, renkli ve hareketli olmaları nedeniyle 
akvaryum merakı olanların tercih ettiği ilk balıkların başında gelir.

ANAYURDU

Vatanları Asya’dır.

JAPON BALIĞI ERKEK – DİŞİ AYRIMI

Japon balıklarında cinsiyet ayıt etmek diğer tatlı su balıklarına göre oldukça zordur. Erkek Japon balıklarının üreme döneminde solungaçlarında kabarcıklar oluşur.

JAPON BALIĞININ BAKIMI VE TAVSİYELER

Japon balıkları oldukça kolay çoğalan bir türdür. Bakımları ise oldukça kolaydır. Japon balıklarında beslenirken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri yem atma miktarıdır. Bu balıkların neredeyse doyma hissi yoktur. Ne kadar yem atarsanız atın yemeye çalışırlar. O yüzden yemleme balıkların sağlığı açısından kararında olmalıdır.

JAPON BALIĞI NASIL BESLENMELİDİR ?






18 ila 25 derece sıcaklığındaki akvaryumlarda daha sağlıklı olurlar.

Japon balıkları yumurtlayarak ürerler. Yumurtlama döneminde su beyaz renge döner. Yumurtlama bittikten sonra çift hemen başka akvaryuma alınmalıdır.

Akvaryumun dibine misket döşemek yumurtlamadan sonra çiftin kendi yumurtlarını yemesini engeller.

Yumurtlamadan çıkan yavruları büyütmek için büyük bir özveri gerektirmektedir. Gerekli havalandırma yapılması ve akvaryumun suyunun parazitlerden korunması gerekir.


Akvaryumculuğa yeni başlayanların yaptıkları en büyük hata ‘Japon Balık’ları ile diğer tatlı su balıklarından olan Lepistes, Kılıçkuyruk ve Moli gibi türleri bir arada beslemektir.

Bu türler beraber yaşayamaz. Mutlaka ‘Japon Balık’ları büyüdüklerinde kendilerinden küçük olan bu türlere zarar verirler. Özellikle Lepistes’lerin kuyruklarına saldırırlar.

Ayrıca Japon Balıkları çok ufak çöpçü balıklarıyla da beslenmemelidirler. Bitkili akvaryumlara uygun bir balık türü değildir.


HASTALIK VE TEDAVİSİ

Japon Balıklarının da en çok yakalandıkları hastalıklar diğer tatlı su canlıları gibi ‘beyaz benek’ ve ‘yüzgeç erimesi’ hastalıklarıdır.

1)BEYAZ BENEK

Hastalık balıkların vücut, yüzgeç ve solungaçlarında beyaz noktalar halinde kendini belli eder. Akvaryumun içinde yayılması çok hızlı olur ve kontrol edilmediği taktirde hastalığın bulaştığı bütün balıklar ölür.


Neyse ki ‘Ichthyophthirius’ adında bir parazitin neden olduğu bu hastalığın tedavisi oldukça basittir.


Akvaryumcularda satılan ve çok ucuz olan beyaz benek ilaçları bu hastalığı kesin bir biçimde ortadan kaldırmaktadır.

Ancak bu tip ilaçlar hastalığı ortadan kaldırsa da hastalığın balık üzerinde bıraktığı hasarı ortadan kaldırmaya yardımcı olmaz.

O yüzden akvaryumlarda bu tip parazitlerin neden olacağı hastalıklardan kurtulmak mutlaka doğal bir filtre olan ‘ Tatlı Su Midye’lerini akvaryumlara yerleştirmek balık sağlığı açısından son derece önemlidir.

Çünkü bu canlılar akvaryumdaki suyun içerisindeki bakterilerle beslenirler. Bu sayede parazitlerin neden olduğu hastalıklar akvaryumlarda ortadan kaldırabilir.

2) YÜZGEÇ ERİMESİ

Hastalık balıkların yüzgeç ve solungaçlarında gözle görülür bir şekilde erime küçülme iltihaplanma şeklinde ortaya çıkarak kendini belli eder.

Tedavi edilmese son derce hızlı bir şekilde yayılır ve çok kısa bir süre içinde akvaryumdaki bütün balıkların ölümüne neden olabilir.

Neyse ki bu hastalığında Beyaz Benek hastalığı gibi tedavisi oldukça basittir. Yine akvaryumcularda satılan ve ucuz olan ilaçlarla hastalık tedavi edilir.

Ancak hastalığa yakalanmış balıklar tedavi edilse de hastalığın bıraktığı hasarı ortadan kaldırmak son derece zordur. Bazı durumlarda ise imkansız olabilir.

Yine bu hastalığın önlemini almak için akvaryum temizliği ve ekosistemi açısından son derece önemli olan ‘Tatlı Su Midye’lerini akvaryuma yerleştirmek son derece faydalı olacaktır.

ÖNEMLİ:

Bu tür hastalıklarda akvaryuma tuz atmak son çare olarak görülmelidir. Ancak kullanılan ilaçlardan sonra hastalığın devam ettiği görülürse bu yönetme başvurulmalıdır. Çünkü Akvaryuma tuz atmak hasta olan balıkları parazitten kurtarabilir ancak hasta olmayan balıkları da etkileyerek renklerinin solmasına zayıf düşmesine hatta fazla miktarda tuz atılması akvaryumdaki canlıların ölmesine bile neden olabilir.

Tuz kullanımının ise ‘5 litre başıma 1 çay kaşığı’ ‘kaya tuzu’ olarak yapılması önerilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder