KILIÇKUYRUK
Çok hareketli olmalarından dolayı akvaryumcuların izlemekten keyif aldıkları akvaryumu tam bir renk cümbüşüne çeviren beslenmesi çok keyifli olan balıklardır.
![]() | |
Erkek Kılıçkuyruk |
Vatanları Orta Amerika nehirleridir.
KILIÇKUYRUK ERKEK – DİŞİ AYRIMI
Erkeklerin kuyruklarında gonopod denilen uzantı vardır. Dişileri ise erkeklere göre büyüktür. Dişilerinin kuyruklarında erkeklerinki gibi uzantı ( gonopod) bulunmaz.
![]() |
Soldaki erkek sağdaki dişi |
Kılıçkuyruk’ların çok hızlı üreyen bir türdür. Ancak Kılıçkuyruk diğer tatlı su balıklarına göre biraz daha narin bir türdür. Bu yüzden Kılıçkuyruk’ların bakımı dikkat gerektirir.
Bu türün sağlıklı bir şekilde akvaryumda büyüyebilmesi akvaryumun en az 70 litre olması tavsiye edilir.
Akvaryumun ısısının ise 20 ila 27 derece olması yeterlidir.
Akıntılı akvaryumları çok severler çok hızlı ve haretli balıklardır.
Diğer türlerle (lepistes, moli,neon gibi) barış içinde yaşarlar. Ancak akvaryumda erkek ve dişi sayısı uygun durumda olmazsa erkekler kendi türünde baskın çıkmak için birbirlerine zarar verebilir. Bu yüzden ‘3 dişiye 1 erkek’’ olacak şekilde beslenmeleri daha uygundur.
Erkeklerin kur yaptığı ‘kur’ ise diğer tatlı sus balıklarına göre oldukça ilginçtir. Son derece ihtişamlı olan erkek Kılıçkuyruk ona ismini veren kuyruğunda kılıç gibi çıkıntıyı iyice belirgin hale getirerek dişinin etrafında çok hızlı bir şekilde dönmeye başlar.
Dişilerin karnı doğum yaklaştığı dönemde şişer ve belirgin bir şekilde siyahlaşır.
Dişiler yavrularını doğumdan sonra yedikleri için akvaryumda fazla yer kaplamayan yavruların saklanmasına yetecek boyutta bitkiler olması gerekir.
Bitkilerin küçük tavsiye edilmesinin sebebi ise Kılıçkuyruk’ların o çok sevdiği akıntılı geniş alanı fazla kapatmamaktır.
Eğer akvaryumda bitki yoksa mutlaka su üzerinde yüzden ızgara şeklinde içinde sadece dişi Kılıçkuyruk’un olduğu ‘yavruluk’ ya da ‘rafya’ bulunmalıdır.
HASTALIK VE TEDAVİSİ
Kılıçkuyruk’larında en çok yakalandıkları hastalıklar diğer tatlı su canlıları gibi ‘beyaz benek’ ve ‘yüzgeç erimesi’ hastalıklarıdır.
1)BEYAZ BENEK
Hastalık balıkların vücut, yüzgeç ve solungaçlarında beyaz noktalar halinde kendini belli eder. Akvaryumun içinde yayılması çok hızlı olur ve kontrol edilmediği taktirde hastalığın bulaştığı bütün balıklar ölür.
Neyse ki ‘Ichthyophthirius’ adında bir parazitin neden olduğu bu hastalığın tedavisi oldukça basittir.
Akvaryumcularda satılan ve çok ucuz olan beyaz benek ilaçları bu hastalığı kesin bir biçimde ortadan kaldırmaktadır.
Ancak bu tip ilaçlar hastalığı ortadan kaldırsa da hastalığın balık üzerinde bıraktığı hasarı ortadan kaldırmaya yardımcı olmaz.
O yüzden akvaryumlarda bu tip parazitlerin neden olacağı hastalıklardan kurtulmak mutlaka doğal bir filtre olan ‘ Tatlı Su Midye’lerini akvaryumlara yerleştirmek balık sağlığı açısından son derece önemlidir.
Çünkü bu canlılar akvaryumdaki suyun içersindeki bakterilerle beslenirler. Bu sayede parazitlerin neden olduğu hastalıklar akvaryumlarda ortadan kaldırabilir.
2) YÜZGEÇ ERİMESİ
Hastalık balıkların yüzgeç ve solungaçlarında gözle görülür bir şekilde erime küçülme iltihaplanma şeklinde ortaya çıkarak kendini belli eder.
Tedavi edilmese son derce hızlı bir şekilde yayılır ve çok kısa bir süre içinde akvaryumdaki bütün balıkların ölümüne neden olabilir.
Neyse ki bu hastalığında Beyaz Benek hastlığı gibi tedavisi oldukça basittir. Yine akvaryumcularda satılan ve ucuz olan ilaçlarla hastalık tedavi edilir.
Ancak hastalığa yakalanmış balıklar tedavi edilse de hastalığın bıraktığı hasarı ortadan kaldırmak son derece zordur. Bazı durumlarda ise imkansız olabilir.
Yine bu hastalığın önlemini almak için akvaryum temizliği ve ekosistemi açısından son derece önemli olan ‘Tatlı Su Midye’lerini akvaryuma yerleştirmek son derece faydalı olacaktır.
ÖNEMLİ:
Bu tür hastalıklarda akvaryuma tuz atmak son çare olarak görülmelidir. Ancak kullanılan ilaçlardan sonra hastalığın devam ettiği görülürse bu yönetme başvurulmalıdır. Çünkü Akvaryuma tuz atmak hasta olan balıkları parazitten kurtarabilir ancak hasta olmayan balıkları da etkileyerek renklerinin solmasına zayıf düşmesine hatta fazla miktarda tuz atılması akvaryumdaki canlıların ölmesine bile neden olabilir.
Tuz kullanımının ise ‘5 litre başıma 1 çay kaşığı’ ‘kaya tuzu’ olarak yapılması önerilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder