![]() |
Erkek Lepistes |
LEPİSTES BALIĞI YAVRUSU BAKIMI NASILDIR ?
ANAYURDU
Vatanları Güney Amerika’dır.Tropikal bölge balıklarıdır.
ERKEK – DİŞİ AYRIMI
Erkekleri renklidir. Dişileri ise erkeklere göre renksiz ve daha küçük gösterişsiz kuyrukları vardır.
![]() |
Soldaki Erkek sağdaki ise Dişi |
BAKIMI VE TAVSİYELER
Lepistesler çok kolay üreyen balıklar olsalar da aslında bakımları son derece dikkat gerektiren bir türdür. Güzel, renkli ve özel Lepistes’lere sahip olmak isteyen akvaryumcular balıklarının bakımında gereken özveriyi mutlaka göstermelidirler.
Öncelikle sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için en az 40 litrelik akvaryumda beslenmelidirler. Akvaryumun ısısı 25 ila 28 derece arasında olmalıdır.
Erkekleri hemen her zaman çiftleşmeye hazır oldukları için ‘’1 erkeğe 3 dişi’’ düşecek şekilde akvaryuma yerleştirilmeleri aynı dişinin sürekli olarak erkek tarafından kovalanmasını engelleyecektir. LEPİSTES BALIĞI ÜRETİMİ İÇİN TIKLAYINIZ
Erkekler kur yaparken kuyruklarını iyice açarlar ve renklerini daha da belirginleştirerek dişinin etrafında dönmeye başlarlar. Dölleme sırasında ise erkek Lepistes ağız kısmıyla dişiye temas ederek sürekli kovalamaya başlar.
Dişilerin gebelik süresi 20 ila 40 gün arasında değişebilir. Bir dişi Lepistes 100 kadar yavru doğurabilir.
Yavrularını yiyen bir canlı doğuran olan Lepistes’ler, bol bitkili akvaryumlarda beslenmelidir.
Bazı akvaryumcular; ‘’Düzenli ve iyi beslenen bir Lepistes yavrusunu yemez’’ dese de hüsrana uğramamak için kesinlikle tedbir elden bırakılmamalıdır. Çünkü Lepistes’lerin iyi beslendiği zamanlarda bile yavrularını doğduktan hemen sonra yedikleri görülmüştür.
Canlı bitkisi olmayan akvaryumlarda yavru kaybını en aza indirgemek için akvaryumun içine ‘rafya’ ya da sadece içine dişinin konulduğu su üzerinde yüzen ızgaralı ‘yavruluk’lar konulmalıdır.
HASTALIK VE TEDAVİSİ
Lepistes’lerin en çok yakalandıkları hastalıklar ‘beyaz benek’ ve ‘yüzgeç erimesi’ hastalıklarıdır.
1)BEYAZ BENEK
Hastalık balıkların vücut, yüzgeç ve solungaçlarında beyaz noktalar halinde kendini belli eder. Akvaryumun içinde yayılması çok hızlı olur ve kontrol edilmediği taktirde hastalığın bulaştığı bütün balıklar ölür.
Neyse ki ‘Ichthyophthirius’ adında bir parazitin neden olduğu bu hastalığın tedavisi oldukça basittir.
Akvaryumcularda satılan ve çok ucuz olan beyaz benek ilaçları bu hastalığı kesin bir biçimde ortadan kaldırmaktadır.
Ancak bu tip ilaçlar hastalığı ortadan kaldırsa da hastalığın balık üzerinde bıraktığı hasarı ortadan kaldırmaya yardımcı olmaz.
O yüzden akvaryumlarda bu tip parazitlerin neden olacağı hastalıklardan kurtulmak mutlaka doğal bir filtre olan ‘ Tatlı Su Midye’lerini akvaryumlara yerleştirmek balık sağlığı açısından son derece önemlidir.
Çünkü bu canlılar akvaryumdaki suyun içersindeki bakterilerle beslenirler. Bu sayede parazitlerin neden olduğu hastalıklar akvaryumlarda ortadan kaldırabilir.
2) YÜZGEÇ ERİMESİ
Hastalık balıkların yüzgeç ve solungaçlarında gözle görülür bir şekilde erime küçülme iltihaplanma şeklinde ortaya çıkarak kendini belli eder.
Tedavi edilmese son derce hızlı bir şekilde yayılır ve çok kısa bir süre içinde akvaryumdaki bütün balıkların ölümüne neden olabilir.
Neyseki bu hastalğında Beyaz Benek hastalığı gibi tedavisi oldukça basittir. Yine akvaryumcularda satılan ve ucuz olan ilaçlarla hastalık tedavi edilir.
Ancak hastalaığa yakalanmış balıklar tedavi edilse de hastalığın bıraktığı hasarı ortadan kaldırmak son derece zordur. Bazı durumlarda ise imkansız olabilir.
Yine bu hastalığın önlemini almak için akvaryum temizliği ve ekosistemi açısından son derece önelmi olan ‘Tatlı Su Midye’lerini akvaryuma yerleştirmek son derece faydalı olacaktır.
ÖNEMLİ UYARI
Bu tür hastalıklarda akvaryuma 'tuz' atmak son çare olarak görülmelidir. Ancak kullanılan ilaçlardan sonra hastalığın devam ettiği görülürse bu yönetme başvurulmalıdır. Çünkü Akvaryuma tuz atmak hasta olan balıkları parazitten kurtarabilir ancak hasta olmayan balıkları da etkileyerek renklerinin solmasına zayıf düşmesine hatta fazla miktarda tuz atılması akvaryumdaki canlıların ölmesine bile neden olabilir.
Tuz kullanımının ise ‘5 litre başıma 1 çay kaşığı’ ‘kaya tuzu’ olarak yapılması önerilir.
Çok güzel bir paylaşım olmuş. Elinize sağlık
YanıtlaSil