SARI PRENSES

SARI PRENSES




Göz alıcı renkleriyle akvaryuma muhteşem bir canlılık kazandırırlar. Hareketli olmaları nedeniyle de çoğu akvaryumcunun tercih ettiği türler arasındadır.


VATANI
Yeryüzünün 9. büyük gölü olan ‘Malawi Gölü’nde yaşarlar.

SARI PRENSES DİŞİ – ERKEK AYRIMI
Net bir ayrım için anüs ve ventral açıklığına bakmak gerekir. Anüs ve ventral açıklığı aynı ise erkektir. Eğer ventral açıklık anüsten daha büyükse balık dişidir.


Soldaki dişi (açıklık aynı değil ventral daha büyük) Sağdaki erkek(açıklık aynı fark yok denecek kadar az)

SARI PRENSES'İN BAKIMI VE TAVSİYELER
Sarı Prenseslerin bakımı oldukça kolaydır. Diğer tatlı su balıkları gibi sık sık parazit kaynaklı hastalıklara yakalanmazlar.

Akvaryumların büyük olması onların daha çok büyüyüp gelişmesinde en önemli faktörlerden biridir. Akvaryumda zaman zaman içine girip saklanacakları testi, taşlar ve kayalardan çok hoşlanırlar.

Akvaryumun tabanı çok ince kumdan olmaması tavsiye edilir. Nedeni ise ‘Cichlid’lerin çok sık kumu kazmaları ve suyu bulandırmalarıdır. Bu yüzden kırık midyelerden oluşan bir tabanın tercih edilmesi daha uygun olur.

Yumurtlayarak çoğalırlar. Akvaryumda ‘1 erkeğe 4 dişi’ düşecek şekilde beslenmeleri önerilir.

Kur yapan erkek yüzgeçlerindeki siyah hattı çok net bir şekilde belirginleştirir.

Yumurtlamadan son çiftler çok agresif olurlar. Yumurtaların yanına  hiçbir canlıyı yaklaştırmazlar. Bu yüzden huzurlu bir şekilde yumurtalarına bakabilmeleri için akvaryumda mutlaka ufak kırık testiler yerleştirmek çok önemlidir.

Yumurtadan çıkan yavrulara da kendi bakarlar. Zaman zaman yavruları ağızlarına alarak onları başka bölgelere taşırlar.

Yavrularıını ağzında taşıyan bir Sarı Prenses

Bitkili akvaryumlarda beslenmesi uygun değildir. Nedeni ise az önce bahsettiğimiz kum kazma sevdalarıdır.

Kendinden küçük balıklara da nadirde olsa saldırdıkları görülmüştür. Aynı büyüklükte balıklarla beslenmesi tavsiye edilir.

HASTALIK VE TEDAVİSİ
Parazit kaynaklı çoğu hastalığı dayanıklı oldukları bilinmektedir. Ancak beyaz benek hastalığına sıklıkla yakalandıkları da görülmüştür.

1)BEYAZ BENEK


Hastalık balıkların vücut, yüzgeç ve solungaçlarında beyaz noktalar halinde kendini belli eder. Akvaryumun içinde yayılması çok hızlı olur ve kontrol edilmediği taktirde hastalığın bulaştığı bütün balıklar ölür.

Neyse ki ‘Ichthyophthirius’ adında bir parazitin neden olduğu bu hastalığın tedavisi oldukça basittir.

Akvaryumcularda satılan ve çok ucuz olan beyaz benek ilaçları bu hastalığı kesin bir biçimde ortadan kaldırmaktadır.

Ancak bu tip ilaçlar hastalığı ortadan kaldırsa da hastalığın balık üzerinde bıraktığı hasarı ortadan kaldırmaya yardımcı olmaz.

O yüzden akvaryumlarda bu tip parazitlerin neden olacağı hastalıklardan kurtulmak mutlaka doğal bir filtre olan ‘ Tatlı Su Midye’lerini akvaryumlara yerleştirmek balık sağlığı açısından son derece önemlidir.

Çünkü bu canlılar akvaryumdaki suyun içerisindeki bakterilerle beslenirler. Bu sayede parazitlerin neden olduğu hastalıklar akvaryumlarda ortadan kaldırabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder